На живо МУЗИКА
Слушай онлайн
- -
- -
Вход

Интервю с Max Cavalera от SOULFLY

Новият албум “Enslaved” излезе преди месец и получи много добри отзиви от феновете и медиите. Съгласен ли си, че това е най-агресивния ви албум до момента?
- Със сигурност е един от най-екстремните ни албуми. Много съм горд и развълнуван от него. Много харесвам първия сингъл “World Scum” – звученето на албума на места е направо дет метъл. Имаме и нови членове в групата – Тони Кампос и Дейвид Кинкейд, които допринесоха да звучим по-добре. В момента свирим нови парчета по концертите ни в Щатите и се готвим да дойдем и в Европа. Знам, че ще свирим и в България.

Експериментирал си не само с по-екстремна музика, но и с вокалите си, които също звучат почти дет метъл. Как реши да включиш такъв тип пеене?
- Просто пасна на музиката. Тя е доста тежка и затова исках и вокалите ми да звучат по-агресивно. Гласът ми принципно е по-екстремен и сега не съм се опитвал да звуча мелодично. Според мен така се получи по-добре.

Кажи ни нещо за гост участията на Дез Фарфара и Травис Райън. Как се случиха?
- Дез ми е приятел още от Coal Chamber. Харесвам начина му на пеене, смятам, че е добър вокалист. Освен това е страхотен човек и беше чудесно да работим заедно по "Redemption of Man by God". Получи се страхотно парче на библейска тематика. Записахме го заедно в студиото. Травис записа партиите си за “World Scum” сам в студиото. Тогава не бях там. Той също има много специфичен дет метъл глас и взаимодействието ми с него се получи много добре.

“Enslaved” e осми албум за Soulfly. Вече имаш повече албуми със Soulfly отколкото си записал със Sepultura. Смяташ ли, че Soulfly е проект със значимост, която е съизмерима и дори по-голяма от тази на Sepultura?
- Изградил съм живота си около Soulfly и смятам, че групата е чудесна. Много съм горд с нея и вече сме наоколо цели 15 години. Правим много концерти и сме много популярни навсякъде. На някои места сме дори по-известни от Sepultura. Горд съм с групата и обичам Soulfly.

Говоря си с теб за първи път и искам да използвам тази възможност, за да те попитам кой е личният ти фаворит от албумите ти със Sepultura и защо?
- “Chaos A.D.” ми е любим, защото е по-оригинален и с него намерихме своя собствена идентичност. Получи се добра комбинация от политически текстове и музика, която също е комбинация от бързи и по-груув и тежки парчета. Анди Уолъс също свърши страхотна работа по продукцията и звука на албума.

Имаш и проект с брат ти Игор, който се казва Cavalera Conspiracy. Как решаваш кое парче е подходящо за Soulfly и кое за Cavalera Conspiracy?
- Записвам демота на парчета, без да имам предварителна идея за какво ще ги използвам. След това, когато ги преслушвам, решавам за коя банда са по-подходящи. Опитвам се да намеря усещането, което носи конкретния риф. Така че просто композирам заради удоволствието да свиря рифове и решавам за коя банда са едва на по-късен етап.

Последният ми въпрос е свързан с предстоящото ти посещение в България на Loud Festival. Свирил си тук няколко пъти и феновете в България обичат и теб и Soulfly. Какви са най-ярките ти спомени от България и феновете тук?
- Спомням си много добре концерта от 2009-та или 2010-та, когато свирихме в една малка зала, която обаче беше пълна до дупка. Навсякъде имаше банери, знамена, публиката беше много шумна и пееше всички парчета. Обичам българските фенове и чакам с нетърпение да свирим на този фестивал със Slayer. Ще бъде страхотно и ще направим шоу!

Какво по-конкретно да очакват феновете от концерта ви на 3-ти юни?
- Ще бъде страхотно шоу и ще свирим парчета от почти всички албуми. Няма да са само нови неща, ще има и стари парчета. Така че ще е яко за феновете и всеки ще може да чуе любимата си песен. Очаквам концерта с нетърпение и също така ми се иска да видя и всички останали групи. Нямам търпение да се върна при вас!