На живо МУЗИКА
Слушай онлайн
- -
- -
Вход

Интервю с Geoff Tate от OPERATION:MINDCRIME (ex-QUEENSRŸCHE)

През последните няколко години легендарният (вече бивш) вокалист на Queensrÿche – Джеф Тейт, премина през доста драми, но в крайна сметка отвори чисто нова страница в кариерата си, озаглавена Operation:Mindcrime. Именно с тази нова група той ще гостува за трети път (в лично качество) и за първи (с Operation:Mindcrime) в София на 17 ноември. Имах възможността да поговоря с Джеф за дебютния албум на O:M “The Key”, приятелството му с басиста на Megadeth Дейв Елефсън и това как се ражда идеята за концептуална трилогия.


Здравей, Джеф! Как си?
- Съвсем добре, благодаря. Чакам с нетърпение предстоящото турне.

Ние също и след малко ще те разпитам повече за него. Но първо, радвам се да говоря с теб отново след няколко години и поздравления за дебютния албум на Operation:Mindcrime. Доволен ли си от начина по-който приеха феновете и медиите “The Key”?
- Да, така мисля. Всъщност не знам точно как да направя преценка за това. Не обръщам особено внимание на това какво казват хората за музиката, просто защото смятам, че музиката е личен избор. Все пак, изглежда, че хората се интересуват от него, защото правя доста интервюта, хаха. Което е добре.

Ти беше споменал, че “The Key” e първата част от концептуална трилогия. Кажи ни нещо повече за това.
- Допада ми идеята за трилогия и я обмислям от доста дълго време. Миналата година, докато минавахме на стоп маршрута Камино де Сантяго в Северна Испания заедно с жена ми, ми хрумна идеята за тази история в трилогията и всъщност я написах докато бях на тази екскурзия. Когато миналия октомври се върнах в Сиатъл, започнах да композирам и музиката към историята. Първият албум е вече факт, а вторият е почти изцяло готов. Удовлетворен съм от проекта. От музикална гледна точка е в доста интересна за мен посока и най-после мога да се фокусирам върху стила, в който се чувствам най-комфортно, а именно концептуалните албуми, разказващи истории.

Всъщност тъкмо щях да те питам как върви работата по следващите два албума, но следвайки отговора ти, е очевидно, че черпиш наистина сериозно вдъхновение за този проект. Има ли нещо конкретно, което те насочи към тази идея или вдъхновението се появи по-скоро от нищото?
- Както повечето идеи по принцип, и тази е резултат от това, че авторът се интересува от определена тема или набор от теми. В един определен момент, всички тези интереси и влияния могат да се обединят в една по-голяма идея, особено ако съзнанието ти е отворено за това. За мен е много важно да се откъсна от нормалното си ежедневие понякога. Именно тази много сериозна, над 600-километрова екскурзия в Северна Испания беше нещото, което отвори съзнанието ми за тази идея. Това е нещо, което се случва докато мигнеш. То просто става. Казваш си – „хей, всъщност ми хрумна нещо интересно!” и това, което остава е да си достатъчно умен да си го запишеш преди да го забравиш, хахаха!

Хаха – това беше добро! Ти винаги си работил, включително и по страничните си проекти, с много известни музиканти. Така беше и в албума “Frequency Unknown”. Сега как се случи така, че отново работиш с имена като Дейвид Елефсън (Megadeth) и Брайън Тичи (Whitesnake, Foreigner)?
- О, с Брайън работя от доста време и той свиреше с бандата ми на няколко поредни турнета. Харесвам го, защото е много талантлив музикант. Колкото до Дейв, миналата година летях до Южна Америка, за едно шоу там и мястото ми в самолета беше до неговото. Не се познавахме отпреди и никога не се бяхме срещали но прекарахме чудесно целия 18-часов полет говорейки си за музика, за живота, за браковете ни, децата ни и какво ли още не. След седмица, когато си бех у дома, получих имейл от Дейв, в който той пишеше, че е вдъхновен от разговорите, които водихме, а най-приятна изненада беше, че ми беше изпратил идея за песен точно за новия ми проект. Тази песен беше една от първите композирани за новия албум и се казва “Re-Inventing The Future”. Така че, това беше едно непланирано запознанство, което се превърна в нещо наистина хубаво.

Джеф, всички вече знаем наизуст сагата с предишните ти колеги в Queensrÿche и извънсъдебното споразумение, което постигнахте. Можеш ли да кажеш, че сега, когато започваш на чисто с Operation:Mindcrime, се чувстваш освободен от артистична и креативна гледна точка?
- О, да, определено. Това беше доста дълго дело и изпълнено с много детайли споразумение накрая. В крайна сметка е добре, че всичко остана зад гърба ни, защото така мога да се концентрирам върху неща, които са много по-важни за мен, като например да творя музика.

Накрая, бих искал да те питам нещо за предстоящия концерт на Operation:Mindcrime в София на 17 ноември. Това ще е третото ти идване в България, но първо като хедлайнър (при първото си гостуване Queensryche свириха преди Judas Priest, a при второто – преди Limp Bizkit, б.а.). Какво да очакваме от сетлиста?
- Доста време мина откакто за последно бях в България. Май за последно свирихме при вас през 2006 или 2007-ма? (всъщност 2009-та на фестивала “Rock The Balkans” в зала “Фестивална”, б.а.). Така че очаквам с нетърпение шоуто и феновете, които ще дойдат. Ще предложим много музика от миналото и от настоящето. Ще ви отведем на едно музикално пътешествие.Стоян Цонев