На живо МУЗИКА
Слушай онлайн
- -
- -
Вход

Интервю с Michael Weikath от HELLOWEEN

Здравей Michael. Започваме те директно с въпросите за новия албум Straight Out Of Hell. Според мен той звучи доста по-позитивно, в сравнение с предишния 7 Sinners. Споделяш ли едно такова мнение?
- Да, напълно! Това беше и основната идея на продуцента ни Charlie, защото в повечето случаи
той работи по по-мрачни неща с други групи. Искахме нещо с повече настроение, още повече при всички тези приказки за края на света на 21-ви декември. Няма никаква причина да ставаме негативни – по-добре да завършим годината с настроение и да започнем следващата с такова. 7 Sinners звучеше много агресивно и удряше директно в лицето и може би наистина се възприема като не толкова позитивен, но аз самият винаги се стремя към по-приповдигнато звучене.

А какво би ми казал за парчето “Asshole”? Изцяло шеговито ли е или е посветено на конкретен човек, който ви е ядосал по някаква причина?
- Не е за никой конкретно. Тази песен е просто за ситуации, когато си много ядосан за нещо или когато трябва да се срещнеш с някой, когото смяташ за задник , но трябва да се опиташ да погледнеш откъм забавната страна на нещата. Например седиш си в трамвая или автобуса и се разсейваш от яда си, като си припяваш някаква мелодийка да…. “да, този наистина ме вбеси, но това е защото той е заадник, заааааадник”. Нещо такова, хаха.

Ще ни разкажеш ли нещо за новото видео, което снимахте наскоро към парчето “Nabataea”? Каква е концепцията?
- Атмосферата е доста фентъзи. Има много динамика, огньове, статуи, археологически находки и какво ли не. Опитахме се да пресъздадем впечатлението, че се намираме в храм. Заснехме видеото в един голям тунел, който е бил част от винарна, в град Хайделберг. Вкарахме и малко атмосфера от Древен Рим – надявам се, че се е получило добре. Не съм гледал целия видеоклип все още, но като се има предвид колко усилия вложихме, смятам, че е станало добре. Използвахме много огън, дим и изкуствена мъгла. Може би прилича на видео на някакъв религиозен култ или секта, хаха.

Лимитираната версия на новия ви албум включва хамънд-версия на парчето “Burning Sun”, която е посветена на големия Jon Lord. В 7 Sinners пък посветихте “Long Live The King” на Ronnie James Dio. Доколко една толкова стара и легендарна сама по себе си група като Helloween все още се вдъхновява и влияе от творчеството на легенди като Sabbath или Purple?
- O, разбира се, че до много голяма степен. Тези групи са с наистина много по-значим статут от нас. През годините осъзнаваш, че няма начин да не си се повлиял от творчеството на другите преди теб. Това, което се опитваш е, да продължиш да поддържаш огъня и да поемеш щафетата от тези легенди. Все пак Purple са си все още напълно функционираща и  много успешна група. Спомням си раните им години, когато свиреха в Хамбург през 60-те и си сменяха името на групата и музикантите в нея постоянно. Тези хора са родени музиканти. Те са създали групата си, за да свирят музика за удоволствие и от страст към музиката, а не за да стават звезди или бизнесмени. Така е било в Англия по онова време. Тези хора са били пионери, защото по това време просто не е имало тежка музика. Sabbath и Purple са я създали. Днес можеш да влезеш в магазина и да ти гръмне главата от стотиците метъл групи и стилове, но тогава не е било така. Нямало е подобна музика. Тогава очаквахме с такова нетърпение всеки следващ албум на Sabbath, защото знаехме, че ще е убиец. След това, когато взеха Dio, се чудехме как ли ще звучат с него. Това бяха различни времена, а сега правим тези парчета, за да изразим благодарността си към тях за това, което са направили и това, което тези групи представляват. Изразяваме огромното си уважение към тези групи. Сега и ние сме в този бизнес и знаем какъв стрес е, но си мисля, че тогава те са били с наистина култов статус. Огромни групи. Това може би е и причината Ritchie Blackmore да се ядосва навремето, че с Rainbow не е успял да постигне същия успех както с Purple. Тези хора са от различно поколение и от тотално самобитната британска сцена. Ние в Германия произхождаме от корено различна сцена но за нас те са легенди.

Мислил ли си някога върху възможността за съвместно турне на големите хеви метъл групи в Германия, като например Scorpions, Helloween, Accept, Grave Digger?
- Това би било чудесна идея, но просто нямам идея как би се осъществила. Зависи от мениджърите. Ако има интерес за нещо подобно, мисля, че ще се получи страхотно.

За финал, да те попитам какво да очакват феновете от концерта ви в София на 15 март. Ще има ли изненади?
- Ще дойдем със сериозна сцена и се надявам залата да е достатъчно голяма, за да я разположим както трябва. Ще има и страхотно светлинно шоу, както и кратка комедийна сценка, горе-долу по времето когато Dani прави солото си на барабани. Сещате се – китарен дуел между Dani и Sascha или пък соло на мини барабанчета на Markus. Аз пък ще ги застрелям с някакъв автомат или нещо от сорта. Ще има нещо такова и на това турне.


Останалата част от отговорите на Michael Weikath можете да прочетете в следващия брой 7 на Metal Hammer Bulgaria!