Дата и час: Сря - 30 Сеп 2020, 19:44Отговори на тема  [ 114 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
 За Новото и Старото или Битката на годините. 

Каква музика слушате ?
Тази на моето поколение - Модерният рок и метъл 6%  6%  [ 11 ]
Тази на моето поколение - Класическият рок и метъл 16%  16%  [ 27 ]
Тази която харесвам и ценя - Музиката на всички поколения . 78%  78%  [ 132 ]
Общо гласове : 170

 За Новото и Старото или Битката на годините. 
Автор Съобщение
Аватар

Регистриран на: Пон - 11 Дек 2006, 23:27
Мнения: 2809
Местоположение: Бургас, Шматки !!!
Мнение За Новото и Старото или Битката на годините.
Отварям тази тема ,може би малко ядосан , може би просто от интерес (и може би няма да свърши добре , това ) . Тя е предназначена да изясни така нареченият спор на поколенията (естествено така както се води спор, а не кръчмарска свада) , а именно деградира ли модерният рок и метъл, и не омръзват ли класическите такива и напрактика , как поколенията на 70-те, 80-те и 90-те години възприемат това, което творят съвременните изпълнители и как Децата на демокрацията и кандидат-студентите (бе имам предвид поколението не по-голямо от 20 годин ,ама не мога да го обясня ) се отнасят към музиката определяна като класическия рок. Аз съм човек, който се движи в почти всякакви среди .
Чувал съм доста изказвания от страна на 16, 17 годишни младежи, такива от рода на :"Класически рок - Тва е толкова умряло , че си обяснявам напълно ,що е имало само едно движение тогава - това на друсаните хипита "
Или " Хубавата музика умря 91-ва година , оттам нататък всичко се превърна помия изливана от устите на безмозъчни глави - За нас няма място тук - Кретенизмът и джангърът завладяха света " - по думите на човек преборил 40-те .
Какво мислите вие ? Трябва ли въобще да се сравнявнявани тези стилове , макар това да е факт? Развивали се музиката или човек отново се опитва да стане маймуна по отношение на този вид изкуство?" Могат ли Те разберат музиката така както ние я разбираме ?"

Моля отговаряйте откровенно за да се получи нещо истинско, защото това не е ПОП , тази музика го заслужава . Бъдете такива каквито сте в отговорите си . А не такива каквито мислите , че трябва да бъдете .

Постарах се да бъда максимално обективен и кратък , разсъжденията оставям на вас . Благодаря за вниманието._____________________
едит: позволявам се да добавя едни яки линчета за нова и стара музика , за да махна една друга тема :oops:linkinparkludfen написа:
Поразрових се в нета и намерих няколко специализирани рок телевизии и реших да ги споделя с вас

Neo Rock
90's Rock
80's Rock
70's Rock
Hard & Heavy Rock
Progressive Rock
New Rock Hits
Rock Ballads

Всеки път в началото има 10 секундно демо и това демо малко насича но после всичко е наред


Пон - 09 Юли 2007, 12:09
Профил ICQ WWW
Аватар

Регистриран на: Чет - 01 Фев 2007, 16:19
Мнения: 810
Местоположение: In Seattle Music
Мнение 
Значи не би трябвало да се сравняват новите и старите групи.
Новите са инспирирани от старите, тоест това е същата музика но с нов поглед и преставена по друг начин... заложено е в мисленето на хората, новите неща или да се приемат трудно или да не се приемат въобще. Интересен факт е че феновете на новата музика познават и ценат старата "класическа" музика, но старите фенове не обръщат никакво внимание на новата музката, махат с ръка и не си правят труда да вникнат в нея.
Винаги ще има това разделение, то не е само в музиката.... нещо напълно нормлано е за мен, а и покрай това разделение се завързват интересни спорове и се начуват нови неща.... поне за мен :)


Пон - 09 Юли 2007, 12:19
Профил WWW
Аватар

Регистриран на: Чет - 26 Апр 2007, 22:16
Мнения: 674
Местоположение: Dimitrovgrad/Plovdiv
Мнение 
Макар че съм малък(след 5 дена навършвам 18 :D ) аз слушам само рок и то класически.От 2 години прослушвам дискографий на групи от края на 60-те и началото на 70-те.Също така слушам и хеви метъл,като групите които слушам са от началото на 80-те.От съвременните групи не слушам почти нищо,защото стилът се промени и не ми допада много,но ако намеря добра рок група непременно бих и обърнал внимание


Пон - 09 Юли 2007, 12:32
Профил
Аватар

Регистриран на: Пон - 29 Яну 2007, 22:03
Мнения: 683
Местоположение: Sofia
Мнение 
Така, значи аз лично не обичам да разделям музиката и поколенията на нови и стари, а хората на ограничени и неограничени. И двата вида се срещат както в по-старите, така и в по-новите поколения.

Какво имам предвид - естествено, че за един младеж, който е израстнал с музиката на 90-те (примерно) и е свикнал с нея дотолкова, че да я приема за любима и своя, нова в случая, ще бъде някоя "класика" от 70-те (пак примерно).
Както и обратното, човек изживял младостта си (или да го кажем "годините, когато тепърва оформя своята личност и вкусове") през 70-те да нарича ново, това с което се среща оттам нататък. Въпросът е, доколко всеки един от тях е склонен да приема онова, с което не е свикнал.

НАКРАТКО: В това изкуство, както и във всяко друго (стига, разбира се да е стойностно), няма мястно за ограничения, като възраст, класа, пол и т.н. :!:
Да не говорим, че подобни сравнения са най-малкото неуместни - не става дума за кой какъв сорт домати предпочита и от кой пазар си ги набавя... :wink:


Пон - 09 Юли 2007, 15:04
Профил ICQ WWW
Аватар

Регистриран на: Сря - 23 Май 2007, 14:02
Мнения: 72
Местоположение: Гр.София
Мнение 
Аз съм разсъждавала над същите въпроси, не еднократно.Намерих желание и време, затова ще напиша в темата своето мнение.
Имам склоноста да съм крайна, както и да подхождам с предрасъдъци.Но, от известно време насам започнах да обръщам внимание на точно тази част от себе си.Когато започнах, се замислих точно над въпросите за музиката - защото тя е част от живота ми и е особено важна за мен.Спомням си, как подхождах към "новите" групи с известна студенина и неизаинтересованост, защото те не са "Металика" , не са "Блек Сабат" и т.н . Т.е, те не са велики групи.Всичко вече е казано от преди много години и това в момента изобщо не заслужава вниманието ми. ( Т.е на истинския тру ).
В последствие обаче разбрах, че нещата не стоят по този начин.
Чувала съм, че "Метълът е изчерпан", че "Живописта е изчерпана".Музиката непрекъснато се развива.Търсят се нови хоризонти, дори да се даде пример с това, че смесването на стиловете ( Изобщо не харесвам да говоря за стилове...) е вече факт.Това означава за мен, че авторите непрекъснато търсят нов начин за изразяване на себе си, т.е има развитие.Това много ме радва и вълнува.Харесват ми подобни търсения в изкуството и по никакъв начин в момента не се чувствам предубедена към това, което се случва.Напротив- подкрепям.
Относно сравняването - То е факт и непрекъснато се прави.Мисля, че музиката от различните години има нужда от сравняване, но то да бъде в помощ само при някои случаи.(Например, за проследяване на творчеството на една група хронологично).
Но така или иначе, За мен музиката е най-добре да се разглежда в контекста на времето, когато е създавана.В съответствие със събитията, водещите ценности, разбирания, философия, нрави.
За разбирането на музиката - ако изрично не е посочен начинът, по който една песен/ албум, или друга част следва да бъде разбрана, то тълкуването е свободно.И...никой не може да ти държи сметка за това.
Един основен извод, който съм си правила, междудругото е, че няма особен ефект ако се опитваш да убеждаваш някой в правотата на мнението си- ако човекът няма желание за разбиране, то всякакви аргументи ще бъдат неуместни. ( От личен опит).
Нека хората се радват на музиката, нека я преживяват, нека тя бъде част от живота им, пък майната му на другото.Да сме по-толерантни към чуждото мнение. :)


Пс.Не ме бива в писането на дълги мнение, предпочитам в личен разговор да разискваме такива теми, надявам се обаче, че сте успели да вникнете в основната идея.:)


Пон - 09 Юли 2007, 15:40
Профил ICQ WWW
Аватар

Регистриран на: Съб - 20 Яну 2007, 22:59
Мнения: 3337
Местоположение: the yellow windows of the last train
Мнение 
Набор 93 съм. Но безкрайно ценя старата музика, класическия рок
или както искате го кажете. С тази музика навлязох в рока и тя винаги
ще си остане при сърце. Sabbath, Rainbow, AC/DC, Scorpions, Led Zeppelin,
Whitesnake, Queen, Europe...

Това обаче не ми пречи да се заслушвам и в музика и групи, създадени
малко преди или след 1990 например. Не толкова в ню метъл, колкото в
групи като Pearl Jam, Dream Theater, Godsmack, Anathema от няколко
месеца и доста други. Ще кажете- различни стилове- може и проблема
да е в мен, но с готовност приемам и се заслушвам във всяка по-нова добра
банда. А има групи, които наистина не бива да се пропускат!

Отговарям съвсем честно и може би от казаното излиза, че все още съм
яко неориентирана по отношение на музикалния си вкус. Съвсем вероятно...


Пон - 09 Юли 2007, 21:44
Профил WWW
Аватар

Регистриран на: Пет - 13 Окт 2006, 17:14
Мнения: 5947
Местоположение: Para-F*ckin-Oia!
Мнение 
Набор 83, слушам почти изцяло само "нови" групи... Шах с пешката ;)

Значи, напълно нормално, започнах да слушам метъл и рок покрай секвите там динозаври от миналия век... И определено съм признателен на всичките гурпи, които ми отваряха постепенно очите.

Но от няколко години съм се ориентирал почти изцяло към модерната музика. Просто в нея откривам много повече неща, които ми допадат, спрямо старите групи. Тях, без да искам да обида никога, ги чувствам някак изтъркани... доста поизбледняли... Слушам ги все още и ми допадат... но повечето не ме зареждат въобще...

Но твърдо смятам, че не можа и не трябва да се прави сравнение межди различните втремена... Не само в музиката, а навсякъде... Според мен не можеш да съпоставяш неща, разделени от немалко години :roll:

Музиката за мен се развива, и ми харесва как се развива :)

_________________
Изображение
Изображение
to all the motherfuckers in the mosh pit...you know what time it is...
it's time to FUCK-SHIT-UUUUUUP!!!


Пон - 09 Юли 2007, 22:12
Профил ICQ WWW
Аватар

Регистриран на: Чет - 11 Яну 2007, 11:41
Мнения: 177
Местоположение: Viии1диd
Мнение 
Cavalera написа:
Набор 83, слушам почти изцяло само "нови" групи... Шах с пешката ;)

Значи, напълно нормално, започнах да слушам метъл и рок покрай секвите там динозаври от миналия век... И определено съм признателен на всичките гурпи, които ми отваряха постепенно очите.

Но от няколко години съм се ориентирал почти изцяло към модерната музика. Просто в нея откривам много повече неща, които ми допадат, спрямо старите групи. Тях, без да искам да обида никога, ги чувствам някак изтъркани... доста поизбледняли... Слушам ги все още и ми допадат... но повечето не ме зареждат въобще...

Но твърдо смятам, че не можа и не трябва да се прави сравнение межди различните втремена... Не само в музиката, а навсякъде... Според мен не можеш да съпоставяш неща, разделени от немалко години :roll:

Музиката за мен се развива, и ми харесва как се развива :)


... и мат...
Както се развива техниката, така се развива и музиката. Колкото и талантливи хора да е имало преди 20, 30, или 40 години, а за мен безспорно е имало немалко такива, някои неща просто са били невъзможни в студиото. Най-големите ми благодарности са за тези, развили звукозаписната индустрия до днешното ниво.
Ако трябва да описвам личните си предпочитания, като че ли преобладават групите, създадени в първата половина на 90-те или дори по-нови. Харесва ми по-плътният, хибриден звук, а на вас оставям да ми изброите кои "класици" успяват да го постигнат, и то истински, и без паника от конкуренцията.
Струва ми се, че всяко течение в музиката, когато се приеме от множеството, има необходимост от контра-реакция, която да "го върне към корените му", дори и да няма особени естетически достойнства. Затова приемам (почти) всичко ново положително до доказване на противното.
Съжалявам, че пак изписах толкова, но мнооого отдавна напълно ми омръзна от такива, за мен безсмислени, дрязги.


Вто - 10 Юли 2007, 11:46
Профил
Аватар

Регистриран на: Сря - 23 Май 2007, 14:02
Мнения: 72
Местоположение: Гр.София
Мнение 
Villen,
прочетох мнението ти, и искам да разбера, какво точно влагаш в следното :
"За всяко течение в музиката и неговите естетически достойнства".
( Независимо дали пишеш че ги има, или няма.)


Вто - 10 Юли 2007, 12:32
Профил ICQ WWW
Аватар

Регистриран на: Чет - 11 Яну 2007, 11:41
Мнения: 177
Местоположение: Viии1диd
Мнение 
Lilia_Pangelova написа:
прочетох мнението ти, и искам да разбера, какво точно влагаш в следното :
"За всяко течение в музиката и неговите естетически достойнства".
( Независимо дали пишеш че ги има, или няма.)

(С доволно потриване на ръце,) захващам се да пиша още!!!
Ами, достатъчно пъти вече написах кой точно е стилът ми. Това не ми пречи да слушам каквото и да е друго, дори и да не ми се струва толкова близко до съвършенството (то май наистина омръзва). Въпрос на желание за разнообразие, и за бягство от клишетата. Съвсем наскоро обсъждах с приятели темата за "трю"тата, за които промяната е първият смъртен грях :D Парадоксът е, че и тях ги разбирам...
Имах предвид, че си имам музика за всяка ситуация, която слушам по съвсем различен начин. Не искам постоянно да въртя това, което най-много харесвам, затова не мога без цялото богатство на жанрове в момента. Както прочетох някъде, да се слуша само един стил е самоубийствено. А и как точно ще се дефинира този стил?


Вто - 10 Юли 2007, 12:53
Профил
Аватар

Регистриран на: Нед - 29 Окт 2006, 17:43
Мнения: 223
Местоположение: Valhalla
Мнение 
Аз гласувах за третата възможност :wink:
Въпреки това смятам,че това разделение на "нова и стара музика" е напълно излишно,дори не бях се замисляла досега над този въпрос.Стигнах до извода,че колкото и уникални и неповторими да са групи като Black Sabbath или Motorhead,някак си няма смисъл музиката да се изчерпва с тях и последователите им да са точни техни копия."Новите" може да не правят перфектни композиции като своите предшественици,но са взели много от тях и поставят идеите им на друго ниво.Така че общо казано,не трябва да се пренебрегват нито "великите",нито "новите" групи. :wink:


Сря - 11 Юли 2007, 09:08
Профил
Аватар

Регистриран на: Вто - 31 Окт 2006, 21:22
Мнения: 63
Местоположение: Бургас
Мнение 
Що за разделение?Харесвам всякаква музика, 90-ти набор съм и мисля че няма значение кога е правена музиката, стига да е стойностна!И след 2000-ната година излязоха чудесни албуми, въпреки че не могат по никакъв начин да се сравнят с тези на по-старите поколения музиканти.Това е напълно естествено, защото когато звукозаписната техника не е била толкова развита и не е имало възможност да добавяш каквито и да е екстри към крайния продукт, и групите са били много по-искрени.Пък и като цяло определението "старо" е много относително.За мен старо може да се нарече това, което вече почти не се слуша, а рок и метъл музиката има огромен брой почитатели по целия свят и никога няма да си отиде, защото е винаги актуална!

Най-близкият ми стил е класическият хеви метъл, винаги съм го предпочитал, но съм отворен към почти всичко.Любимите ми групи са Queen, Iron Maiden, Judas Priest, Deep Purple, Megadeth, Foreigner, Def Leppard, малко Dire Straits, Accept и много други.Когато те първа навлизах в правия път бях голям фен на Linkin Park и още се кефя на някои техни неща.Просто няма смисъл да се ограничавам в определен период :wink: .


Сря - 11 Юли 2007, 11:19
Профил ICQ
Аватар

Регистриран на: Пон - 11 Дек 2006, 23:27
Мнения: 2809
Местоположение: Бургас, Шматки !!!
Мнение 
Да ама това, което казваш пак е един вид разделение . Т.е. класическите музиканти са много по-добри от съвременните . Не съм съгласен . Сега - когато шоу бизнеса е най- доходоносен и излизат групи на конвейр , конкуренцията е много по-голяма, а новите идей на изчерпване . Това дава много по-голяма почва за развитие според мен .

Набор 86 съм .
Аз слушам 5/6 модерна музика - може би не най- новото на пазара ,но това което излиза в близките 15 години . Разбира се започнал съм с най- върлите класики в жанра , но колкото повече се заслушвах в текста и се стараех да разбера музиката, толкова повече се очуждавах от тях и се насочвах към новото . Там намирах текстове ,които ми допадаха , на които ставах съпричастен , музика в която откривах енергията на своята младост и мода и начин на поведение присъщ на поколението ми . Не става дума заразделение, а за това на кое наблягате . Аз примерно мога да кажа с ръка на сърцето, че от класическите изпълнители единственото, което слушам много често са някои от Хеви Метъл бандите , Jimi Hendrix , Bob Marley , Kiss i Rainbow . Другите ,колкото и да ги уважавам ,не мога да си искривя душата, вече не ми се слушат .

П.С. "Музиката за мен се развива, и ми харесва как се развива :) " Евала на Кавалера . За целия пост .

_________________
"...Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask, and he will tell you the truth..."


Сря - 11 Юли 2007, 15:47
Профил ICQ WWW
Аватар

Регистриран на: Вто - 31 Окт 2006, 21:22
Мнения: 63
Местоположение: Бургас
Мнение 
Не съм казвал, че са по-добри, а че са по-искрени ПО ПРИНЦИП :wink: .Иначе съм съгласен за конкуренцията и условията за развиване, обаче в същото време както ти каза - новите идеи са на изчерпване.Останалото е въпрос на вкус - всеки открива себе си в музиката по различен начин :) .


Сря - 11 Юли 2007, 17:16
Профил ICQ
Аватар

Регистриран на: Пон - 08 Яну 2007, 22:07
Мнения: 134
Местоположение: stara zagora
Мнение 
Serapch написа:
Макар че съм малък(след 5 дена навършвам 18 :D ) аз слушам само рок и то класически.От 2 години прослушвам дискографий на групи от края на 60-те и началото на 70-те.Също така слушам и хеви метъл,като групите които слушам са от началото на 80-те.От съвременните групи не слушам почти нищо,защото стилът се промени и не ми допада много,но ако намеря добра рок група непременно бих и обърнал внимание


И ти като мене-само класически рок и хеви метал-Iron maiden,Deep purple,Black Sabbath,Uriah heep,Rainbow,Whitesnake,Judas Priest,Helloween,Manowar и още много много групи в този стил.От по новите харесвам много малко групи освен ако не свирят нещо подобно!!!
Иначе и аз съм малък-на 17


Сря - 11 Юли 2007, 19:04
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 114 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2009 phpBB Group.
Поддръжка от StudioX