Дата и час: Чет - 16 Юли 2020, 19:17Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
 Lååz Rockit 

Помните ли ги?
Да - това са момчетата, дето трескаха по цял ден под нас 0%  0%  [ 0 ]
Не! Кои са тези? 30%  30%  [ 3 ]
Абе, имаше едни такива като тях покрай Slayer 0%  0%  [ 0 ]
Супер готина банда от Старо време 70%  70%  [ 7 ]
Тъпи пияндета - не случайно изчезнаха! 0%  0%  [ 0 ]
Общо гласове : 10

 Lååz Rockit 
Автор Съобщение
Аватар

Регистриран на: Пон - 05 Мар 2007, 16:56
Мнения: 3176
Местоположение: София
Мнение Lååz Rockit
Изображение

Още го виждам – трофейното елече с гръб на Lååz Rockit – банда, която си мислех, че е немска, заради umlaut-а над двете А-та... Така и никога не ми стана по мярка... :(

Девизът на древния университет в Бъркли, Калифорния е “Let there be light!”. Светлината обаче е фактор за съществуването на сянката. Като сянка на университета само на две преки от неговия кампус се намираше легендарния клуб “Keystone”, където под друго мото “Let there be rock!” e поставено началото на няколко славни банди. Една от тях са ветераните, за които малцина днес се сещат - Lååz Rockit. Тези момчета, естествено нямат нищо общо с тежкарите от университета.

Годината е 1982 и бандата е формирана от Майкъл Кунс (вокал) и китариста Аарън Джелъм. Към тях се присъединяват другият китарист Фил Кетнър, Били Лейндж (бас) и Виктор Анело (барабани).

Името Lääz Rockit идва от филма с главен герой Клинт Истууд от 1976 г. "The Enforcer". Във финалната сцена героят на Истууд, взривява небостъргач с оръжие, наречено Light Anti-tank Weapons System rocket (LAWS). Бандата приема името под формата Lååz Rockit, преценявайки го като по-благозвучно и добавяйки т. нар. metal umlaut за по-добър изглед.

Днес Lääz Rockit са малко известна за по-широките среди банда (достатъчен пример за „нашите” среди е фактът, че Hundred ги откри наскоро и ги обяви за по-големи зверове от Slayer, а Черното куче, изпивайки тайно бирата на Пю Слепеца, отбеляза,че ”това си е топла вода” и намекна за мезе под името Lääz Rockit, което ще даде на съученика си Кери. Но това са бели кахъри.... Ако се сбият Аномандър Рейк и сър Тристан, кой ще бие?!). Дали тази анонимност е заслужена или не, трябва да се изкажат професионалните музикални критици. Лично за мен обаче това те трябваше да бъдат сред гигантите, които възстановиха стария “Clash of the Titans” и ни зарадваха в София миналото лято. Хронологически, статистически,технически или както и да е било погледнато Lååz Rockit се нареждат сред най-древните траш банди наред с Death Angel и първата формация на Metallica. Тези ентусиасти едва ли са съзнавали, какво създават, но след учредяването на кръга на Bay Arena Bands, който преминава в Bay Arena Trash става ясно, че бандата се вписва в новия американски стил на по-екстремен метъл. Така или иначе в тези години ентусиазмът значително надвишава възможностите и често срещана гледка в клубните инициативи е неразбория, при която първоначалната идея често е заменена с импровизация, базирана върху литри бира от местната пивоварна “Bison Brewery” и евтино местно уиски, което дори не успява да получи сертификат и носи простичкото определение “spirit”.

Сред алкохол и прозрения е създадено първото демо на бандата – “Prelude to Death”. Освен едноименното парче в него са вкарани и две други – „Black Leather” и „Silent Scream”. Общата му продължителност е малко над 13.00 минути, но в него момчетатата ясно заявяват стила си на свирене, който до днес е запазил оригиналния си характер.

Изображение

Самото парче “Prelude to Death” представя идеята на бандата за тяхната музика, която така и не става крайно thrash-екстремна. Доминират басът и касите, което придава необходимата динамика при повдигането на диафрагмата на слушателя. Тогава още обаче се очертава и нещо, което при сравнение с другите траш-формации прави впечатление в по-късни времена – вокалът. Гласът на Кунс не е нищо особено, но в комбинация с общото звучене на бандата успява да се изяви по уникален начин. Тази траш банда (ако изобщо можем да я определим по този начин), е бандата с най-много балади или баладични овертюри към парчетата си.

Още в началото стилът на” Rockit” се представя като нов и крайно екстремен за американската публика. Това им гарантира голяма аудитория и разпознаваемост по клубовете. През 1984 г. лейбълът „Target Entertainment” решава да издаде техния студиен проект "City's Gonna Burn", което става и първия им дългосвирещ албум.

Изображение

Изображение

От този абум е и едно от най-големите парчета на Lååz Rockit – “Take no prisoners!”
http://www.youtube.com/watch?v=FIMz7e-BcXA

Интересното е, че след тази класическа траш композиция следва “Dead Man’s Eyes”, която си е чисто Heavy. Изобщо цялото творчество на Lååz Rockit никога не ще може да бъде отличено като типичен THRASH, просто защото момчета свирят без да знаят, какво създават. Това е дълбок басов саунд и знаещ какво прави барабанист. В “Silent Scream” бързите партии се редуват с басови интерлюдии, но като цяло характерна черта си остава вокалът.

Следващото LP се казва “No Stranger to Danger” и е издаден през 1985 г.

Изображение


http://p.playme.com/cspv/58-91-44-30-00 ... 1263850032


Тук бандата губи малко от дълбочината на звука, за сметка на вокала и като цяло албумът е много по-Heavy, отколкото Thrash. Във второто парче „Town to Town” има дори недопустими от съврeменна гледна точка възгласи “OooYeaahhh”.
В този албум е великата балада “Spared from the fire”

http://www.youtube.com/watch?v=kSLmZgEtGAs

Абумът от 1987 г. е наречен "Know Your Enemy" и още с първото парче се заявява, че бандата отново свири Thrash.

Изображение

Тъй като зоните на влияние вече са разчертани, а те са наясно, че са загубили темпо с предишния албум трябва да се търси ново проявление в стила. Без да копират нищо от вече популярните звезди на траша Lååz Rockit композират вземащата дъха (ако се пее от дилетант) “Euroshima” и “Most dangerous game” http://www.youtube.com/watch?v=9S80QyPYxs0,

където раздават яки тупалки, а свободата на барабаниста отново е пълна!

„Annihilation Principle” (1989) и “Nothing Sacred” (1991) са албуми, които отстояват позициите на бандатата като уважавана и водеща, но не и първостепенна формация в Thrash Metal.

Изображение

Изображение

Без особени скандали “Rockit” явно решили, че са изчерпали своя принос към двукраката цивилизация се разделят през 1993 г.

Въпреки хронологичните противоречия, фестивалът Dynamo Open Air в Холандия през 2005 г. е посветен на траш бандите от 80-те години на 20 в. и Laaz Rockit са поканени да свирят с Anthrax и Testament. Това шоу е тяхната поява на сцена след 1992 г., когато свирят в Токио, пак заедно с Testament.

През Август 2006 г. е издадено DVD-то "LIVE UNTOLD", което разказва накратко историятa на бандата. Естествено акцентите са върху две неща - уникалният и трудно определим стил и рядко срещаната лоялност между членовете.

Първото десетиетие на 21 в. показва, че инициативите по реюниъни на много от уж мъртвите гиганти сакрайно успешни. Петнадесет години след посредната си студийна творба, те отново се събират и през 2008 г. издават "LEFT FOR DEAD".

Изображение

Това е много добър албум, тъй като тук Lååz Rockit прояват зрелия си угежнен стил, без да губят уникалните си елементи на баладичност. Техният стари приятел Чък Били от Testament, не случайно споделя, че “Left for Dead” е най-доброто в творчеството на Lååz Rockit завинаги.

_________________
Гама-глутамилтрансфераза - 853, но все още "I find your lack of faith disturbing!" Darth Vader


Пет - 14 Яну 2011, 01:06
Профил ICQ WWW
Аватар

Регистриран на: Пон - 10 Авг 2009, 09:49
Мнения: 23381
Местоположение: Другият свят
Мнение Re: Lååz Rockit
Отпивайки от топлата бира на слепия Пю, не мога да не възкликна едно "браво" за темата! Нека и други бронтозаври да добият известността, така нагло присвоена им от разни мерзавци, развяващи днес знамето на основателите....
Или казано вкратце:
Изображение
и колкото повече - толкова повече!
Изображение

пп Дано все пак не останат само тези 2 мнения

_________________
Quis custodiet ipsos custodes?


Пет - 14 Яну 2011, 01:26
Профил
Аватар

Регистриран на: Пон - 28 Яну 2008, 17:31
Мнения: 2532
Местоположение: Heavy Metal Sofia \m/
Мнение Re: Lååz Rockit
Знам ги като име!
Доколкото помня, не съм чувал нито една тяхна песен,а трябваше - препоръчаха ми ги много силно.
Когато съм вкъщи ще прочета хубавото първо мнение подробно и ще ги пробвам, та после ще кажа дали ме кефят.

Като ги гледам на снимките, сигурно правят много як хеви метал :twisted:

_________________
Await the dawn with her kiss of redemption, my firebird!
You were the queen of the souls of men before there was the word!


Пет - 14 Яну 2011, 15:14
Профил WWW
Аватар

Регистриран на: Вто - 12 Дек 2006, 10:39
Мнения: 28102
Местоположение: Knockin' at your back door
Мнение Re: Lååz Rockit
Яки са. Снощи прослушах няколко парчета и... определено съм впечатлен. Дори на концерт звучат много добре. :D

_________________
По-добре е да си затваряш устата и хората да те мислят за идиот,
отколкото да я отвориш и да разсееш всички съмнения.

YNWA!!!


Пет - 14 Яну 2011, 15:31
Профил
Аватар

Регистриран на: Чет - 23 Ное 2006, 20:07
Мнения: 321
Местоположение: София
Мнение Re: Lååz Rockit
На 29 април излиза нов албум :)

_________________
Стоян Цонев
"Бруталика" по Z-Rock
всяка сряда от 21.00 и събота от 22.00 ч.

brutallica@zrockbg.com
http://brutallicaonzrock.blogspot.com
www.facebook.com/pages/Brutallica-show-on-Z-Rock/119772924758650


Пон - 17 Яну 2011, 13:13
Профил WWW
Аватар

Регистриран на: Сря - 11 Апр 2007, 13:58
Мнения: 9733
Местоположение: Отзад
Мнение Re: Lååz Rockit
:wink: Знаем, знаем, а някои дори го дебнем! \m/ \m/ \m/ \m/ \m/

_________________
Born to kick your ass


Пон - 17 Яну 2011, 14:44
Профил
Аватар

Регистриран на: Пон - 22 Сеп 2008, 06:49
Мнения: 1919
Местоположение: Стара Загора
Мнение Re: Lååz Rockit
Доста добър Олд Скуул Траш дънят тея пичове!!! \m/ :drink3:

_________________
http://www.last.fm/user/vladistz


Пон - 17 Яну 2011, 19:51
Профил WWW
Аватар

Регистриран на: Пон - 05 Мар 2007, 16:56
Мнения: 3176
Местоположение: София
Мнение Re: Lååz Rockit
Дебнем, ама нито му знаем името, нито нищо… и по-добре! :)

Интересен факт, който трябва да се добави към историята на бандата е проекта Gack и неговият продукт “Fix”.

Изображение

Изображение

От състава, реализирал последния концертен албум за 20 в. “Taste of Rebellion”, четирима участват в новия проект: Майкъл Куунс, Аарън Джелъм, Скот Лий Сърджант и Скот Домингез. Единствено Дейв Шевари на барабаните е сменен от Мат Вандер Енде.
Въпреки че албумът също е определен като траш, той има по-нискo, насечено и тежко звучене. Вокалът не е толкова висок, а по-плътен – да му се ненадяваш на Куунс! Всъщност промяната много напомня на тази, която изживяват Testament с „Low” и най-вече с „Demonic”. Парчето „Leave” направо може да ви побърка!!!
Несъмнено музикантите щяха да спечелят за дадения момент много повече ако бяха издали този албум под името Laaz Rockit, но лоялността към старите членове на бандата и изобщо запазената марка не им позволяват. Нали се сещате – „какви бяха, а какво направиха”, „нищо против нямам новия албум, ама това не е траш!”, „ти си идиот! Хората трябва да се променят!” и т.н. Малко скромност липса на самовлюбеност никога не пречат!

Но по-добре чуйте сами:

Leave: http://www.youtube.com/watch?v=1t8iq19O ... re=related

Waiting: http://www.youtube.com/watch?v=EV53t-Z9 ... re=related

Liquid Palace: http://www.youtube.com/watch?v=8uiZNNwq ... re=related

Pure: http://www.youtube.com/watch?v=KHjGJZs0grI

_________________
Гама-глутамилтрансфераза - 853, но все още "I find your lack of faith disturbing!" Darth Vader


Пон - 17 Яну 2011, 20:02
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ] 

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2009 phpBB Group.
Поддръжка от StudioX