Дата и час: Нед - 05 Юли 2020, 02:53Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
 Laibach 
Автор Съобщение
Аватар

Регистриран на: Сря - 17 Яну 2007, 10:18
Мнения: 1156
Местоположение: Моето размножаване си е мой проблем, нЕма нужда от помощ, да ва е@
Мнение Laibach
За Лайбах е много трудно да се говори, без човек поне малко да е запознат с основния набор от типични похвати на някое тоталитарно общество за контрол и манипулация над населението. Групата е неразривно свързана с цяло едно културно движение-NSK /Neue Slowenische Kunst-ново словенско изкуство/ и затова мисля, че е удачно да поясня за какво точно иде реч. NSK е многопластова сложна смес от най-крайни философии, влкючително и такива, провокиращи чисто човешките ценности, най-дискутираните от интелектуалните елити идеи и движения, пълен набор от всички изкуства, провокативни пърформънси и критика към всичко и всички. В цялата тая дандания като основна идея се прокрадва провокацията и нетърпимоста към еднообразието, еснафско-бюргерското спокойно ежедневие и безметежното живуркане.
Основните направления в движението са групата художници IRWIN, графици и плакатисти са обединени в New Collective Studio, театъра и сценичните изкуства- Noordung, Retrovision-кино и видео изкуство, философско-идеологичното направление е застъпено в Department of Pure and Applied Philosophy, а аудио-експериментите са представени от ЛАЙБАХ. Запознатите по-обстойно с творчеството на групата, няма как да не забележат цялостната концепция в представянето на името ЛАЙБАХ. Започвайки от идеите, изповядвани от групата, плакатите за техни концерти и турнета, обложките на албумите и синглите им, клиповете и видео-материалите им, всичко е дело на този колективен организъм, наречен NSK.

NSK е достигнала до етап на създаване на собствена виртуална държава, със съответните паспорти, поданство, посолства и т.н.Едни от основателите на това движение са и ЛАЙБАХ, но през 1978 година, когато ДЕЯН КНЕЖ/клавири, барабани, на по-късен етап и програминг/ създава първата си група Salte Morale в Трбовжле, миньорско градче недалеч от столицата на Словения-Любляна, едва ли е предполагал в каква насока ще се развият нещата. Salte Morale просъществува по-малко от пет месеца, след което Кнеж заедно със МИРАН МОХАР/ създават първата формация на ЛАЙБАХ, а името е немската транскрибция на Любляна.За официална дата на създаване се смята втората им публична изява-01.06.1980 година, тъй като първият опит на групата за публична изява е спрян заради провокативните символи, които са възнамерявали да ползват на сцената.Скоро към тях се присъединява ТОМАШ ХОСТНИК като вокал и официален говорител.
Почти цялата ’82 година преминава в свирене и записване на първата си демо-касета- Last Few Days, излязла следващата година. Следвашите 2-3 години освен проблеми с властите на все пак по-либерална югославия, групата е изправена и пред друга пречка-Томаш не издържа на постоянния тормоз, а и линостните му проблеми са допълнителна тежест и той решава по радикален начин да се отърве от всичко-самоубива се.Неговото място е заето от МИЛАН ФРАС. По това време е малко трудно да се определи постоянният състав на ЛАЙБАХ-в основата са Деян Кнеж, Милан Фрас,Ервин Маркосек и Иван Новак, но освен първите двама, в много от концертите и записите участват и други музиканти.

Постепенно се е оформил стила на групата-трудноподражаема смес от милитаристични маршове, акорди, напомнящи пропитите с псевдо-патос фашистки и комунистически пропагандни песни, собствени подражания на Вагнеровите епични творби, нео-класически мотиви, електро- индъстриъл елементи, експериментална музика.....Повратната точка в историята на групата е 1984 година, когато заедно с по-горе споменатите арт-кръгове IRWIN и театралната трупа Scipion Nasice Sisters, създават движението Neue Slowenische Kunst. През тази година на плакати за концерт на групата, за първи път се появява и характерният кръст, превърнал се по-късно в запазен знак на ЛАЙБАХ. Не е голяма изненада, че този концерт и плаката са забранени от властите/ като любопите факт ще спомена, че в момента цената на единична автентична бройка от този плакат се движи между 600-700 евро/ По същото време идва и другата дивотия от страна на властите-забраната да ползват името ЛАЙБАХ, с довода, че напомняло за носталгия по времето на нацистката окупация!!!!Тази забрана е отменена през 1987, но въпреки всичко групата продължава своята концертна и звукозаписна дейност.

През 1987 година идва и големият пробив на ЛАЙБАХ по световните сцени. След безброй перипети, два големи лейбъла за електронна музика - Wax Trax в щатите и Mute в Британия, издават първият голям, специално записан албум на групата-Opus Dei. В него особенно впечатление правят необичайните кавъри на One Vision на КУИН и тоталният световен хит на групата-еднодневка Opus- Life Is Life. И на двете парчета са направени клипове, които са радушно приети и често пускани по вече популярната МТВ. Групата тръгва и на първото си световно турне, а на всичко отгоре получават и покана от легендарният радиоводещ ДЖОН ПИЙЛ за участие в неговото култово предаване Peel Session, където поканените групи свирят на живо.

Следващата година групата издава миниалбума Sympathy for the Devil, в който правят буквална дисекция на едноименното парче на РОЛИНГ СТОУНС. Следва и албума Let It Be, който, с изключение на заглавното парче, е съставен от кавъри на същият албум на БИЙТЪЛС. Още турнета и участия по фестивали бележат възхода на ЛАЙБАХ, нещо, което ги кара да се чувстват все по-независими в творчеството си. За тях това е важно, тъй като през всичките тези години се чувстват неразривно свързани с NSK. Като част от тази връзка през 1990 издават албума-саундтрак към постановката на МАКБЕТ, осъществена от театралното направление на организацията.
Следват още няколко фундаментални албума, сред които се открояват Капитал-посветен на разпадането на соц.блока, и НАТО-свързан с ролята на едноименната организация в съдбта на бивша югославия.
Успоредно с това, ЛАЙБАХ намират време и за страничните си проекти като например 300,000 V.K., който е много по-техно ориентиран.Презаписват и преиздават и всичко от ранния етап на кариерата си, като почти не преработват парчетата-оставят ги така, както са ги замислили през 80-те.

Oфициален сайт на групата - http://www.laibach.nsk.si/
NSK - http://www.nskstate.com/index.php
cvideos
http://www.youtube.com/watch?v=-zSRcFxZVAA
http://www.youtube.com/watch?v=W7SFcB0vOhQ
http://www.youtube.com/watch?v=YvRhOpqZO7I
http://www.youtube.com/watch?v=V7sAEWc9_k4

Няма да правя някви заключителни абзаци, предпочитам да си поговорим за бандата. Идваха и в България, и концерта им съвсем не беше зле посетен.Вярвам, че все ще има поне още един фен на ЛАЙБАХ в тоя форум, а ако не-ще съм доволен ако чрез този пост поне един човек се заинтересува от тази уникална група.
Няколко от задължителните албуми, с които може да се запознаете с тази уникална група
Laibach-1985
Rekapitulacija 1980-1984 -1985 -обложката представлява рисунка на лобното място на самоубилият се ТОМАШ ХОСТНИК
Neu Konservatiw -1985
Nova Akropola -1985
Opus Dei -1987
Slovenska Akropola -1987
Krst Pod Triglavom-Baptism -1987
Let It Be - 1988
Sympathy for the Devil -1988
Macbeth-1990
Kapital -1992
NATO -1994
Jesus Christ Superstars - 1996
WAT - 2003
Volk -2006

_________________

The 4alga the 4alga the 4alga is on fire
We don't need no water let the motherfucker burn
Burn motherfucker burn !!!

koзи,оффце,пълни шепи с цици, Рамбо,тулумБИЧКИ,голи жени в дъжда-и да бягат:)


Последна промяна ТРЪКЪЛ ПРОСТАКА на Нед - 18 Ное 2007, 11:55, променена общо 1 пътПет - 16 Ное 2007, 17:58
Профил
Аватар

Регистриран на: Пон - 29 Яну 2007, 22:03
Мнения: 683
Местоположение: Sofia
Мнение 
Наистина уникална група!
За съжеление, на първия концерт не можах да отида. Иначе, по-скоро ми допада Арт-пропагандата, похватите и изразните средства и цялата идея около NSK. Вторият концерт си беше истински пърформанс (в онзи смисъл, койтпо са влагали Виенските Акционисти), много ме впечатли.


Съб - 17 Ное 2007, 03:13
Профил ICQ WWW
Аватар

Регистриран на: Сря - 17 Яну 2007, 10:18
Мнения: 1156
Местоположение: Моето размножаване си е мой проблем, нЕма нужда от помощ, да ва е@
Мнение 
Toва за втори концерт не го знаех :? Не съжалявам кой знае колко много, гледал съм ги и на други места. Дано наистина е бил както в повечето случаи си ги правят, защото първия им концерт в бг. не беше много на ниво, най-вече заради организаторите :? Тая епично-тържествена група набутаха да свири в зала Хр.Ботев-всичко беше едно епично бучене :x макар че имаше нещо общо със стилистиката на групата-порутена, гадна зала , лоша акустика, тълпа ентусиазирани фенове, мърчандайза на групата се продава между закачалките на гардероба от словенец, намусен когато го заговориш на английски, но за сметка на това се ухилваше като тиква ако някой му говори на немски. Абе минало....

Гледал съм техен концерт в Манчестър през 2000, и тогава бях много впечатлен- пак в някакво хале, входа на което беше блокиран от 30тина яки младежи в ЛАЙБАХ униформи-ботуши, бричове, черни ризи с вишнавите вратовръзки с малки кръстчета/ гордо се хваля, че и аз имам такава :roll: / и мрачен поглед, зареян в нищото. Групата излизаше в продължение на 10-15 минути, и то от редиците на публиката, из която имаше поне 20 човека с маски, каквито носеха и самите те. През цялото време се развяваха знамена с логото на бандата, прожектори осветяваха навсякъде като създаваха илюзия за противовъздушна отбрана, на няколко пъти от тавана падаха купища пропагандни листовки...
Не ми се получава нещо-уж ми се ще да говоря за бандата, а не мога :? Много сложно става с няколко думи да изразя асоциациите, картините, лудницата, която се разиграва в главата ми, когато слушам ЛАЙБАХ.

Опс, щях да забравя култовият отговор на групата по повод на обвиненията за симпатия към нацизма заради артстилистиката им :НИЕ СМЕ ТОЛКОВА НАЦИСТИ, КОЛКОТО ХИТЛЕР Е БИЛ ХУДОЖНИК!!!! 8)

_________________

The 4alga the 4alga the 4alga is on fire
We don't need no water let the motherfucker burn
Burn motherfucker burn !!!

koзи,оффце,пълни шепи с цици, Рамбо,тулумБИЧКИ,голи жени в дъжда-и да бягат:)


Съб - 17 Ное 2007, 07:13
Профил
Аватар

Регистриран на: Пон - 29 Яну 2007, 22:03
Мнения: 683
Местоположение: Sofia
Мнение :)
Да, за съжеление, и вторият концерт (14.02.2007) би описал вероятно по същия начин, ако го беше посетил. Пък аз за съжеление не съм посещавала техен концерт, организиран по "нормален" начин, за да мога да правя сравнения. Но в България явно е нещо нормално, да се съсипват концерти, така че не съм очаквала кой знае какво в това отношение, особено пък във възможно най-скапаната зала. Най-вероятно и двата концерта са били абсолютно идентични в това отношение, както и тези на Suicidle Tendencies, примерно.
Та, вторият също не беше много зле посетен, звукът не беше на ниво, но пък те да. Беше на две части, в първата изкараха парчетата от Volk (ако не се лъжа целия) на фона на екраните отзад, по които течаха клипове за химна на всяка от държавите, включващи характерните символи, като френски гилотини и коридите в Испания. Беше адски готино и цялото усещане си беше точно като на пърформанс - много повече от просто един концерт.
През втората част изкараха няколко от най-известните им "хита". На първият концерт предполагам са наблегнали на WAT, тъй като той беша март, 2003.
Снощи като видях темата и седнах да прегледам и архивите в Youtube, наистинa повече от половината коментари бяха обвинения в нацизъм :?

Но пък що се касае до социално ангажираното изкуство.... имаше една кулова реплика в края на "Седем", където на въпроса "защо', Кевин Спейси отговаря:
"Ако искаш хората да те чуят,вече не е достатъчно да ги потупаш по рамото.Трябва да ги удариш с чук по главата и изведнъж ще забележиш,че те напълно внимават."


Съб - 17 Ное 2007, 16:05
Профил ICQ WWW
Аватар

Регистриран на: Сря - 17 Яну 2007, 10:18
Мнения: 1156
Местоположение: Моето размножаване си е мой проблем, нЕма нужда от помощ, да ва е@
Мнение 
Точно WAT беше анонсиран на първия концерт. И макар, че също имаше видеостена, това беше единственото, което си е като неизменна част от техния пърформанс/ мразя я тая дума-кара ме да се хващам за кобура :twisted: / Не знам дали на посетения от теб концерт е имало книгата-албум, съдържаща адски много снимки от всички периоди на ЛАЙБАХ, много ескизи, рисунки и т.н. правени за тях от NSK , както и богат илюстративен материал за самото NSK... Струва си човек да я има-невероятно интересна книга. Изкушавам се да си поръчам и паспорт-ей така за идеята :)

Ето нещо типично за ЛАЙБАХ и NSK от ранните години http://www.youtube.com/watch?v=sRADA7fL ... re=related
Mного показно за групировката, макар и на моменти да ми идва в повече леко безцелното подскачане на безполовото балетистче, но поне е кратката версия. Инак е 9 минути.
Абе ЛАЙБАХ са си институция направо, макар и често да не срещат разбиране точно в страните с тоталитарно0диктатурно упревление. Изключвам Германия, тия бираджии са готови да скочат на всяко по-маршово парче и да се юрнат да завземат света
:D Забавно ми е как някои хора обвиняват ЛАЙБАХ, че са копирали кръста от Рамщайн :D А то е точно обратното, дори самите Рамщ. често са казвали, че една от групите, вдъхновявала ги за работа е именно словенската банда.

_________________

The 4alga the 4alga the 4alga is on fire
We don't need no water let the motherfucker burn
Burn motherfucker burn !!!

koзи,оффце,пълни шепи с цици, Рамбо,тулумБИЧКИ,голи жени в дъжда-и да бягат:)


Съб - 17 Ное 2007, 20:02
Профил

Регистриран на: Пет - 16 Мар 2007, 11:58
Мнения: 79
Мнение 
Безцелното подскачане на безполовото балетистче е на Милан Фрас (вокалистът им) и определено не е безцелно и майки предвид, че цялото парче е под хореграфията на английския кралски балет.
Много се радвам, че си написал толкова добра история, но имаш и някои неточности. The Last Few Days не е демо на Laibach, а група, която тръгва на турне с тях. Прекрасна група, която за съжаление се разпада на следващата година, но един от членовете им остава и до ден днешен свързан с Laibach, като оператор на техните клипове.
Кръстът, който Laibach използват е точен цитат на несиметричния стил на руския авангардист художник Квазимир Малевич, творил предимно през двадесетте години на миналия век. Въпреки, че Rammstein сочат Laibach за свое основно вдъхновение, не мога да разбера феноменалната им наглост по отношение наглото използване на този символ.


Пон - 19 Ное 2007, 15:40
Профил
Аватар

Регистриран на: Сря - 17 Яну 2007, 10:18
Мнения: 1156
Местоположение: Моето размножаване си е мой проблем, нЕма нужда от помощ, да ва е@
Мнение 
:D ТРУПЪР, не съм го казал за да се подигравам, просто не харесвам балета :D А не съм убеден, че балетиста е Милан Фрас :? За The Last Few Days не зная, но ще попитам човек, който има връзка с групата и от 20 години е техен предан фен.
Но каквото и да си говорим, гениална група. И преди тях има подобни неща, но ЛАЙБАХ сякаш успяват да го направят както трябва. Имам чувство, че наистина са някаква партийна организация, чиито демагого-изразни средства са само арт-похвати.Велики са и като визия, музика, държание, внушения....Неповторими.

_________________

The 4alga the 4alga the 4alga is on fire
We don't need no water let the motherfucker burn
Burn motherfucker burn !!!

koзи,оффце,пълни шепи с цици, Рамбо,тулумБИЧКИ,голи жени в дъжда-и да бягат:)


Пон - 19 Ное 2007, 20:11
Профил

Регистриран на: Пет - 16 Мар 2007, 11:58
Мнения: 79
Мнение 
Преди няколко години си бях купил специално издание на "Mojo" посветено на Martial Industrial & Neo Folk. Статията за Laibach беше озаглавена: "Laibach - Тотална Провокация". Ако не се лъжа между другото в Zamunda го има въпросното демо, като май, че имаше и демото н аLast Few days, но ако ги няма и някой прояви желание, ще му ги дам с удоволствие. Това ми все пак една от любимите групи.


Вто - 20 Ное 2007, 10:34
Профил
Аватар

Регистриран на: Чет - 15 Мар 2007, 02:41
Мнения: 169
Местоположение: София
Мнение 
Много интересна група са определено си ги слушам с удоволствие! :drink2:


Вто - 20 Ное 2007, 19:05
Профил
Аватар

Регистриран на: Нед - 29 Окт 2006, 16:49
Мнения: 88
Местоположение: софето
Мнение 
Тръкъле нещо много общи интереси с моите вадиш
бях и на двата им концерта нямам думи за групата


Сря - 26 Мар 2008, 15:30
Профил WWW
Аватар

Регистриран на: Сря - 17 Яну 2007, 10:18
Мнения: 1156
Местоположение: Моето размножаване си е мой проблем, нЕма нужда от помощ, да ва е@
Мнение 
Хопалаааа, новото умопомрачение на словенците-Kunst Der Fuge. ЛайБАХ интерпретират БАХ :wink: Сега се дивя на поредното доказателство, че тия хора са невероятно нестандартни творци-егоцентрици.Правят каквото те си искат, а не каквото очаква и харесва публиката. Просто гении. Не мога да преценя още какво да кажа за албума, наистина трябва да го прослушам поне 6-7 пъти.

Ето го в Замунда http://www.zamunda.net/details.php?id=127758

пс. Благодарности на ТИТАН- отново!

_________________

The 4alga the 4alga the 4alga is on fire
We don't need no water let the motherfucker burn
Burn motherfucker burn !!!

koзи,оффце,пълни шепи с цици, Рамбо,тулумБИЧКИ,голи жени в дъжда-и да бягат:)


Сря - 14 Май 2008, 21:31
Профил

Регистриран на: Пет - 28 Мар 2008, 10:24
Мнения: 238
Местоположение: У Фабриката
Мнение 
чудно как съм пропуснал да добавя коментар и тук :o

начи миналата година горе-долу по това време се сдобих с дискография на групата и им бях много надъхан, ама тогава не бях навътре в индъстриъла и най-безскрупулно им затрих дискографията в името на 'по-голямото добро'. Сега попаднах на последния им албум , който по случайност съм записал на едно двд. И сега пак почвам да им се надъхвам, но тоз път ако се добера до пълна дискография няма да я изтрия (най-малкото щото сега ухото ми е далеч по-добре тренирано за индъстриъл музика). Една от групите, които безкрайно много уважавам, ама все нямам време да се задълбоча в творчеството им :(


Съб - 17 Май 2008, 21:39
Профил WWW
Аватар

Регистриран на: Сря - 17 Яну 2007, 10:18
Мнения: 1156
Местоположение: Моето размножаване си е мой проблем, нЕма нужда от помощ, да ва е@
Мнение 
Ако имаш проблем с набавянето на някой албум-не се свени да питаш.Разполагам с почти всичко официално издадено на групата, а и някои рядкости и стари неща. С удоволствие ще помогна.

_________________

The 4alga the 4alga the 4alga is on fire
We don't need no water let the motherfucker burn
Burn motherfucker burn !!!

koзи,оффце,пълни шепи с цици, Рамбо,тулумБИЧКИ,голи жени в дъжда-и да бягат:)


Нед - 18 Май 2008, 10:59
Профил
Аватар

Регистриран на: Вто - 29 Юли 2008, 19:10
Мнения: 16
Мнение 
Хех, Laibach... Не, ако има концерти в България, които е грях да изпуснеш, и съм изпуснал - това са на Лайбах. И двата. Простоо... :oops: ги открих наскоро, преди половин година. Ранните им творби са точно индъстриъла, който търсех по това време, а Volk ми остана в сърцето, още смятам, че е един от най-добрите концептуални албуми. Последния ми е по-странен, добър е, определено, но не е това, което очаквах... и все пак си е 100% Лайбах, макар в лайБАХ вариант.

Но определено нещото, което си остава в сърцето ми, са видеоклиповете им, без значение на Tanz mit Laibach, Opus Dei или Anglia, супер са, от Волк са по-тематични, от старите им албуми са изпълнени с тоталитарен дадаизъм. А колко метъли съм виждал да си слагат аватар кубинките от Tanz mit Laibach... не е истина. :D

ПП: А някой ако може от Kapital до WAT да ме снабди... че ги нямам. :)


Сря - 30 Юли 2008, 11:16
Профил
Аватар

Регистриран на: Сря - 04 Ное 2009, 12:25
Мнения: 227
Мнение 
Изображение

групата е толкова голяма, че единствено тя може да говори за себе си :
We are no ordinary type of group, we are no humble pop musicians, we don't seduce with melodies, we're not here to please you. We have no answerts, yet we can question your demands :twisted:

харесвам много групи по един или по друг начин, но любовта ми за Лайбах не познава граници :lol: :lol: :lol:хвала и на автора на темата, който толкова подробно е предал житие и битие на словенските изверги. Ама ето и малко песни да похранят интереса:


Life is Life със скандалния клип с Хитлерюнген и дословното обяснение на самата песен. Гениална трактовка на друга гениална трактовка, тва е.

Das Spiel Ist Aus - за клипа е използван ремикснатия вариант на песента, който пък е нумеро уно.

B-mashina - no comment просто ! Не мога само да разбера дали злият гений се гаври със Сидхарта или ги промотира :wink:

N.Y 1984 Policijski Hit - fuck you new order


Сря - 04 Ное 2009, 13:04
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 65 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2009 phpBB Group.
Поддръжка от StudioX