На живо МУЗИКА
Слушай онлайн
- -
- -
Вход
Chuck Berry.promoFB.1105-10.jpg

Чък Бери почина на 90-годишна възраст

Чък Бери, една от основните фигури от зората на рокендрола, почина на 90-годишна възраст. Той си е отишъл в дома си в Сейнт Чарлз, Мисури. 

Чарлз Едуард Андерсън Бери е роден на 18 октомври 1926 година в Сейнт Луис, Мисури. Първоначално той свири с Johnnie Johnson Trio, където дава свой принос към ритъм енд блус музиката. Още тогава амбициозният младеж се натъква на нов жанр в музиката, който по-късно става известен като рокендрол.

Срещата на Чък Бери с Мъди Уотърс в Чикаго пък води до представянето му на основателя на Chess Records – Ленард Чес. Именно под негово ръководство Бери записва първия си хит – „Maybellene“. Следват песни като „School Days”, „Rock and Roll Music”, „Sweet Little Sixteen” и „Johnny B. Goode”. В края на 50-те Чък Бери вече е едно от най-големите имена в музиката.

Чък Бери е един от първите музиканти, които са включени в Залата на славата на рокендрола. През 1984 година получава Грами за цялостно творчество.

Той е активен на музикалната сцена до 2011 година, когато здравословни проблеми му пречат да продължи с концертите. Бери, все пак, свири често в местен ресторант и бар в Сейнт Луис. През миналата година той обяви своя първи нов албум от 37 години насам . Той се нарича „Chuck“ и ще излезе през тази година.

Поклон пред паметта на легендарния Чък Бери!

КОМЕНТАРИ

Добави коментар